Trossamfund om fund af svinekød: »Shawarma-barer vil blive ramt af det her«

Der vil blive langet færre shawarmaer over disken den kommende tid. Sådan lyder vurderingen fra Islamisk Trossamfund, efter at Fødevarestyrelsen har fundet svinekød i oksekød fra Danmarks største producent af shawarmakød. »Shawarmabarer vil blive ramt af det her. Det her vil skabe mistillid til shawarma-barer generelt. Det er helt og holdent uacceptabelt, og det er godt, at Fødevarestyrelsen opdagede det. Spørgsmålet er så, hvor længe det har stået på?«, siger Imran Shah, der er talsmand for Islamisk Trossamfund.Omsætning på 60-80 millioner kroner
Fødevarestyrelsen besøgte i februar virksomheden Anadolu Kød, der ligger i Smørum. Virksomheden har egen fabrik i Polen og omsætter årligt for 60-80 millioner kroner. Fødevarestyrelsen tog prøver af stegt oksekød til kebab, som er den vare, Anadolu Kød sælger mest af. Det viste sig, at der var 0,8 procent svinekød i – udover oksekød.Hele sendingen af 448 kilo var fortsat på lageret og var endnu ikke sendt ud til shawarmabarer, pizzeriaer og andre kunder.En andel svinekød på 0,8 procent lyder ikke af meget, men for muslimer, der er storforbrugere af sharwamaer, gør det en verden til forskel, om der er 0 eller 0,8 procent svinekød i en shawarma, forklarer Imran Shah.»Det er et påbud i Koranen, at muslimer ikke må spise svinekød, så derfor er der heller ingen tilladelse til en lille procentdel. Man kan sikkert ikke smage det, fordi det er en så lille del, men det her handler ikke om smag. Det er et påbud fra Gud, og der er ikke noget rationelt i det«, siger Imran Shah.Der er kun én undtagelse fra forbuddet
Han nævner, at der kun er én undtagelse, hvor en muslim gerne må spise svinekød. Og et besøg på den lokale shawarmabar på Nørrebrogade falder ikke ind under den kategori, hvor det er okay.»Du må som muslim kun spise svinekød, hvis det er absolut livsnødvendigt. Du må kun gøre det i en situation, hvor du vil dø, hvis du lader være. Hvis du for eksempel vandrer rundt i Sahara og ikke har spist i flere døgn, og du så helt tilfældigt fanger en lille pattegris, så må du gerne spise af den«, siger Imran Shah.

»Men du må kun spise lige akkurat nok til at overleve«, tilføjer han.

Svinekød i 11 ud af 70 oksekødsprodukter
Fødevarestyrelsen påviste svinekød i oksekød fra Anadolu Kød som led i en kampagne, hvor styrelsen undersøgte, om der var hestekød blandet i dansk oksekød. Det var der stort set ikke.

I stedet fandt kontrollørerne svinekød i 11 ud af 70 produkter med oksekød, hvor det ikke stod på deklarationen, at der var svinekød i. Heriblandt produktet ‘Stegt kebab, oksekød’ fra Anadolu Kød.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) er »forarget« over, at Fødevarestyrelsen kunne finde svinekød i så mange oksekødsprodukter og har indkaldt kødbranchen til et møde om sagen.

Direktør Mustafa Sahin fra Anadolu Kød har over for politiken.dk beklaget fundet af svinekød. Han har garanteret, at intet af kødet kom på markedet, ligesom han har lovet, at virksomheden fremover vil undgå leverandører, der slagter svin og okse på samme slagteri.

Klik her for at læse hele artiklen: { Klik her }
Share Button