Gris i shawarma-kød

Foreningen Danish Halal er ikke overrasket over sag om svinekød i oksekød.Der er brug for kontrol med halalslagtet kød i Danmark.Sådan lyder budskabet fra foreningen Danish Halal , der er stiftet af 52 muslimske foreninger for at sikre, at danskere med muslimsk baggrund sætter tænderne i ægte halal-slagtet kød og ikke bliver snydt.Reaktionen kommer, efter at Fødevarestyrelsen har fundet svinekød i shawarma-kød hos Danmarks største producent og leverandør af kød til shawarma-barer, Anadolu Kød. Det pågældende kød stod på en palle i virksomhedens lager og var ikke sendt ud til Anadolu Køds kunder.Koranen forbyder muslimer at spise svinekød, og derfor forventer Islamisk Trossamfund, at fundet af svinekød vil skabe et ramaskrig blandt muslimer i Danmark.Svinekød fundet i særlig kampagne
»Vi må have styr på det marked. Vi ved, at det er mindst ligeså problemfyldt som kødmarkedet generelt. Det kommer desværre ikke bag på os, at der er fundet svin i shawarma-kød. Vi ved, at tvivlsomt kød bliver stemplet som halal«, siger Kamran Iqbal, der er kasserer i Danish Halal og medlem af bestyrelsen.Fødevarestyrelsen fandt svinekødet som led i en ekstraordinær kontrolkampagne, som EU har forpligtet medlemslandene til at sætte i værk efter den europæiske skandale om hestekød, der blev blandet i oksekød.Foreningen Danish Halal mener, at det kan betegnes om vildledning af forbrugerne, når kød markedsføres som halal-slagtet uden at være det, men det er ikke et område, Fødevarestyrelsen har stor erfaring med eller stor viden om.Derfor ønsker Danish Halal selv at etablare en uafhængig non-profit kontrol af halal-slagtet kød i Danmark. Kontrollen skal tjekke, om dyrene bliver slagtet efter de religiøse forskrifter, og samtidig skal kontrollen kaste lys mere lys over, om der bliver blandet svinekød i halal-kød.Forening: Halal er »big business«
»Halal er blevet big business. Det er ikke ligesom i de gode gamle dage med en slagter, som alle kender. Vi er gået i dialog med de slagterier, der slagter halal. Storbritannien og Frankrig har allerede en sådan certificerings-ordning, vi bør også have en i Danmark«, siger Kamran Iqbal.De muslimske forbrugere vil indirekte komme til at betale for kontrollen, da slagterierne og producenterne skal betale et gebyr for at blive kontrolleret og certificeret.

Den udgift vil typisk blive væltet over på forbrugerne i form af let forhøjede priser, vurderer Kamran Iqbal.

Halal-slagtning udsættes for kritik
»Vi har i Danmark haft en sag med et slagteri, der dræbte dyrene med en sømpistol og slagtede dem. Det er en forkert metode. Dyret skal bedøves med en hammerboltpistol og derefter slagtes. Slagteriet ændrede metoden, efter vi havde været i dialog«, siger han.

Kritikere mener, at halal-slagtning er dyremishandling og påstår, at dyrene lider under den religiøst funderede slagtemetode.

Danish Halal har på baggrund af politiken.dk’s artikler om svinekød i shawarma-kød været i kontakt med virksomheden Anadolu Kød for at få en forklaring. Danish Halal har endnu ikke besluttet, hvad de vil gøre i den konkrete sag.

Klik her for at læse hele artiklen: { Klik her }
Kilde: Det Islamiske Trossamfund i Danmark
Share Button