Dansker spiller afgørende rolle i anti-islamisk netværk

Ekstreme anti-islamgrupper er begyndt at organisere sig på tværs af lande verden over.

DR Dokumentar afdækker i aften på DR1, , hvordan Danmark spiller en central rolle i dannelsen af et internationalt netværk af anti-islam grupper.

Anders Breivik var angivelig stærkt inspireret af disse grupper.

Central dansk figur

En af de centrale frontfigurer er nordjyden Anders Gravers, det er stifter af gruppen Stop Islamiseringen af Danmark. Men Anders Gravers rækker langt ud over landegrænserne, for hans organisation har nu søsterorganisationer i store dele af Europa samt i USA.

Senest har Anders Gravers været med til at lave paraplyorganisationen SION, der samler en række ekstreme anti-islam grupper i den vestlige verden.

– Vi ser jo hvordan islam har et netværk overalt, hvis vi skal hamle op med det, så er vi jo også nødt til at organisere os, siger Anders Gravers.

Kun en krig med ord

Men Anders Gravers understreger, at selvom han og andre, der tilhører anti-islam-grupperne ser sig selv som værende i krig, så er det en krig, der holder sig inden for demokratiets rammer.

– For os er det her en krig, der foregår med pen med bogstav, med demonstrationer, altså med alt der tilhører demokratiet, siger Anders Gravers til DR Dokumentar.

PET er bekymret

Men netværket skal tages alvorligt, siger chefen for PET, Jacob Scharf:

– For godt nok er der en stor del af miljøet, der ikke har en voldelig dagsorden. Men der er i høj grad også en udvikling, hvor vi ser der bliver skabt en ideologisk platform, som andre bruger til at legitimere en mere radikal og mere voldelig udvikling, siger Jacob Scharf.

PET ser blandet andet en øget interesse for våben blandt personer, der er en del af miljøet.

– Vi kan se en bevægelse i retning af, at man har udvist interesse for våben og i det samarbejde, man har haft med højreekstremistiske grupperinger, der har våbentræning spillet en central rolle, siger PET-chefen.

Anders Breivik inspireret af anti-islamgruppe

Inden massemorderen Anders Breivik udførte sit angreb på Norge, der kostede 77 mennesker livet, lagde han et næsten 1.500 sider langt manifest på internettet.

I det manifest nævner Breivik flere gange organisationen, SIOE, som danske Anders Gravers også står bag.

PET er bekymret for, at der er andre, der ligesom Anders Breivik, lader sig inspirere af ekstreme anti-islamgrupper og udfører terrorhandlinger.

– Vi i Danmark, som i andre lande, skal være opmærksomme på personer, som bevæger sig ud fra de højreekstremistiske miljøer og begynder at handle på egen hånd, siger chefen for PET, Jacob Scharf.

 

kilde: dr1

Share Button